INTRACLIMA
Gezond wonen en gezond werken

Gezond werken op kantoor

De hele dag binnen zitten en naar een computer staren mocht ik als kind al niet van mijn moeder omdat dat ongezond was. Als je eenmaal volwassen wordt, is er ineens niets geks meer aan. Jarenlang heb ik op kantoren gewerkt en over het algemeen had ik gelukkig geen last van klachten. Bij één werkgever was dit echter anders. Ik had al een tijdlang last van een veel te droge huid en probeerde hier van alles aan te doen. Mijn huid schilferde en mijn make-up kon ik ook wel achterwege laten. Nooit stond ik erbij stil dat het aan mijn werkomgeving kon liggen. Toen mijn collega’s echter ook begonnen te klagen over een droge huid en prikkende ogen werd er toch eens navraag gedaan naar het milieu bij ons op kantoor. De klachten waren bij iedereen eigenlijk rond dezelfde tijd ontstaan; sinds de verhuizing naar het nieuwe pand. Na een grondige inspectie bleek er onder andere een te lage luchtvochtigheid op kantoor te zijn. Waar de luchtvochtigheid 40 tot 60% moest zijn, kwam het bij ons niet eens uit op 20%. En dit was dus niet zonder gevolgen gebleven. 

Je leest steeds vaker dat werken op kantoor niet goed is voor je gezondheid. Te lang naar een beeldscherm staren, te veel typen en te weinig beweging. Maar buiten dat heeft dus ook het binnenmilieu op kantoor heel veel invloed op je gezondheid. Op kantoor komen zoveel zaken samen: computers, printers, meubels, bouwmaterialen, schoonmaakmiddelen, bacteriën, koolstofdioxide etc. Als de ventilatie niet in orde is in een gebouw kunnen al deze vervuilende stoffen zich ophopen in een gebouw. Als er ook nog eens te veel medewerkers gebruik maken van een te kleine ruimte zal dit de situatie ongetwijfeld verergeren.

Het gaat inmiddels dus allang niet meer alleen om je stoel die goed afgesteld moet staan of dat je naast je werk ook nog genoeg beweegt. Het gaat ook om de temperatuur, geluid, hygiëne, luchtvochtigheid, het zuurstofgehalte en welke stoffen er nog meer in de lucht aanwezig zijn. Als deze niet in orde zijn kunnen er tal van klachten ontstaan. Zo kunnen medewerkers last krijgen van onder andere vermoeidheid, slechte concentratie, droge huid, hoofdpijn, prikkende ogen, misselijkheid en duizeligheid. En dit is niet alleen vervelend voor de werknemer. Uiteindelijk zal dit ook voor de werkgever negatieve gevolgen hebben door minder productiviteit en ziekteverzuim.

Intraclima kan dergelijke problemen en risico’s op kantoor in kaart brengen door middel van een binnenmilieu onderzoek en hierbij de nodige oplossingen aandragen en uitvoeren. In dit pakket zit een breed scala aan metingen naar schadelijke stoffen, luchtkwaliteit, klimaat, vocht en schimmel. Ook kunnen zij advies geven bij ver- of nieuwbouw van uw bedrijfsruimte. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen. Intraclima helpt u graag bij het creëren van een gezonde werkplek.

Auteur: Wendy 

 

Offerte aanvragen voor een binnenmilieu onderzoek of klimaatmeting op kantoor.

Intraclima kan u een offerte leveren voor een algemene check-up of om gezondheidsklachten te achterhalen en verhelpen.

E-mail voor vrijblijvend advies of informatie met onze expert.

info@intraclima.nl
U kunt ook een vraag of bericht achterlaten via ons contactformulier.